Tilbage Til Infohome

Amalfi-kysten - ferie i Italien

Amalfi-kysten, Maiori, Amalfi, Positano og Capri

Amalfi-kysten er sydkysten af Sorrento-halvøen vest for Napoli, fra Cetara til Positano. Kyststrækningen er et historisk sted - Amalfi var en sømagt fra 977 - 1135 (hvor byen besattes af Pisa), og dominerede det meste af Italien fra søsiden. I dag er kyststrækningen fredet af UNESCO, for at bevare det historiske særpræg. Amalfi-kysten er et yndet feriemål for Italienerne selv - især i weekend'erne er der tæt med ferierende italienere, blandet sammen med os udenlandske turister. Egnens "kendetegn" er en likør/alkohol (alt mellem 15 og 40%) lavet på citroner, kaldet Limoncello. Prøv udgaven med fløde - det er samme type drikkevare som Bailey, men ikke ligeså sød. Tager du en flaske med hjem, så husk at opbevare den i køleskabet efter åbning.

Amalfi

Amalfi havde ved år 1000 omkring 70.000 indbyggere - det ser man ikke rigtigt i dag, hvor byen kan opregne en 7.000 stykker. Gader, som vi kender det i Danmark, er der ikke mange af - den meste trafik sker til fods ad små gange og stier mellem husene. Der er marked i Amalfi hver onsdag, som kan intressere de shopping-lystne.

Amalfi-duomoen

Steder at se: Amalfi-duomoen - domkirken. Specielt dens front med den høje trappe er et kendt og yndet motiv på postkort og i turistbrochurer. Besøg det tilhørende museum - det er utroligt, hvad kirken har fået samlet af rigdomme, og de er alle til at se i museet/klostret og i krypten, hvor byens skytshelgen, San Andreas, er afbildet med en statue. Omme bag statuen kan du nedenunder spejde en skål - i den opsamles en gang om året hans "blod", som materialiserer sig. Går du fra pladsen foran duomoen op forbi et af de 2 trafiklys der er i Amalfi, kan du høre en brusende lyd fra gadeafløbene. Det er vandløbet, der kommer oppe fra kløften ovenfor byen, og i dag er overdækket og løber under en vej - Via Genova. Vi omdøbte straks vejen til "Åboulevarden". Gå op ad den, til den svinger til venstre, forbi en folkeskole på venstre hånd og under en bro. Du er nu i Møllernes Dal. Efterfølgende, henne på vejens venstre side i nummer 2 (eller3?) efter en sidevej, bor en af byens tilbageblevne papirmagere. I byens storhedstid var der mange papirmøller langs vandløbet - i dag er der omtrent kun ham tilbage, og han laver kun papir på hobbybasis.

Den Smaragdgrønne Grotte

En kort sejltur vest for Amalfi ligger Den Smaragdgrønne Grotte. Når du kommer indenfor i grotten, bliver du roet rundt i store robåde, og får fornøjelsen af at se det spektakulære turkis-grønne lysskin i vandet fra en undervandsindgang til grotten. Det er virkelig en nærmest uvirkelig oplevelse. Dertil kommer stalagmitter og -titter, og specielt formede klippeformationer. Tip: hav en mønt eller to klar til roeren ved turens slutning. Sejlturen koster 5.000 lire hver vej, og adgang til grotten koster ligeledes 5.000 lire. Bestiller du turen gennem et rejseselskab kan du få den for omtrent 12.000 lire, men som regel er besøget inkluderet i en rejseselskabstur, som går videre til Positano. Du kan også tage en bus derud, og tage elevatoren ned. Busbilletten koster 2.200 lire hver vej.

Jeg snakkede med nogle, der havde været i både den Blå Grotte på Capri og i Den Smaragdgrønne Grotte ved Amalfi, som mente, at Den Smaragdgrønne Grotte er klart det mest spændende sted at besøge af de to.

Maiori

Maiori var Amalfis våbenlager da Amalfi var en stormagt. I dag er det kystens primære badeby, med de bedste strande. Her boede jeg, på Hotel Club 2 Torri (Alletiders Rejser), som i øvrigt godt kan anbefales, da der er inkluderet strandplads (strandstol og -parasol på privat strand) i hotelværelsets pris. Og vælg halvpension - hotellet har et glimrende køkken. Strandpromenaden er stedet hvor alt sker. Dertil kommer en bred gade (åen fra kløften ovenfor byen er blevet overdækket og løber nedenunder) med en del butikker. Der er marked i byen hver fredag. Tip: når du skal købe drikkevand (eller andre købmandsvarer), så gå til DeSPAR supermarkedet omme bag den østligste af AGIP-tankstationerne på strandvejen.

Slottet over Maiori

Maiori-slottet

Er du/I til vandreture, bør I tage turen ad trapperne op til slottet/borgen, der ligger ovenfor Maiori. Ejeren tager sædvanligvis personligt imod (inden 13.00), og omend han ikke kan engelsk, og vi ikke kunne italiensk, fik vi meget at vide, og han er en yderst gæstfri herre. Der er en utroligt flot udsigt fra alle de 9 tårne og ringmuren, så husk kameraet. Og til slut, når I går, så læg lidt i hans kasse til restaurering af slottet. Han er ret ked af, at slottet ikke er med i nogen rejseselskabsudflugter, hvilket - udsigten og stedets historiske karakter taget i betragtning - er lidt underligt.

Ravello

Er du til små lukkede gangstier og stræder, rigt udstyret med små restauranter og butikker, er Ravello noget for dig. Læg dertil et kloster (Villa Cimbrone) med en have, hvorfra der er en fantastisk udsigt fra 350 meter over havet - ud fra toppen af en lodret klippevæg ud over Amalfi-bugten. Det koster 8.000 lire at komme ind i haven. Gør det! Et andet kendt sted er Villa Rufolo, hvor der jævnligt er klassiske koncerter, inspireret af Richard Wagners ophold i villaen i 1890. Hver tirsdag er der marked i byen. Der kører busser fra Amalfi derop, omend ikke frygtelig ofte, og bussen kører videre op til Scala (hvor det danske refugium San Cataldo ligger) og derfra tilbage til Amalfi på en rundtur i dalen ovenfor Atrani, første "by" øst for Amalfi. En busbillet fra Amalfi til Ravello koster 2.200 lire. Busserne, der kører derop fra Amalfi er (som regel) orange. En mindre ulempe er, at busserne op til Ravello ikke kører så ofte som til resten af området.

Positano

Positano er en by, der kravler op ad og rundt om klippeudspring og en kløft eller to, og er meget malerisk, med sine mange, forskelligt farvede huse og beplantninger. Byen var engang et fiskerleje fjernt fra resten af verden, frekventeret af fattige malere der søgte det specielle lys - den tid er vist forbi. Du kan stadig finde det flotte lys, og enkelte håbefulde malere nede på stranden, der med et staffeli som skalkeskjul tilbyder sine billeder til turisterne, men ellers er det turisme, turisme og - turisme. Med et prisniveau der svarer dertil. Byen er stadig malerisk og værd at besøge, men regn med at skulle betale for det. Gå op ad stien der går vest for stranden, lige op over bådenes billetboder, og følg den - så kommer du til flere gode udsigtspunkter, og et mere afsides strandområde. En SITA busbillet fra Amalfi til Positano koster 3.900 lire, og turen tager en god time (og i tilgift får du diverse oplæg til hjerteslag), mens en sejltur med en færge (25 minutter) koster 7.000 lire, og en tur med "jet" eller hydrofoil (15 minutter) koster 9.000 lire.

Pompei

Byen Pompei blev begravet af aske i år 79, som kom fra Vesuv, som ligger en 10 kilometer væk. Pompei er stadig under løbende udgravning. Det er en stor by/udgravning, så regn med at bruge megen tid på stedet. Entreen koster 12.000 lire. Er du interesseret i at se de ting, som er blevet udgravet, skal du efterfølgende tage ind til Nationalmuseet (Museo Archeologico Nazionale) i Napoli. Pompei er verdens næstmest besøgte turiststed, kun slået af pyramiderne på Giza-plateauet i Cairo, så forvent ikke at have stedet alt for meget for dig selv. Her oplever du - hvis du kommer med en dansk gruppe - omtrent det samme, som med skiguider i Frankrig: guider skal have en speciel uddannelse for at måtte guide her, og de danske guider fremstår som regel som "oversættere", der oversætter det de pligthyrede lokale guider "siger", til dansk. Der er fast udstationeret politi på stedet til løbende at kontrollere dette, og vi oplevede faktisk at se en guides papirer blive konfiskeret og guiden blive kaldt ind til forhør, mens vi var på rundturen. Hvad EU's lovgivning om arbejdskraftens fri bevægelighed mener om denne fremgangsmåde vil blive interessant at se, men da der kun er 2-3 guider i Italien som faktisk kan dansk og har den fornødne uddannelse til at guide i Pompei, er de konstant overbookede, og så må de danske rejseledere tage risikoen - det er ganske enkelt ikke muligt at følge de lokale regler, hvis vi vil have en dansk guidning.

Herculaneum

Byen var et feriested for tidens rige, og blev ligesom Pompei begravet ved udbruddet i 79 - men af mudder, ikke af varm aske som Pompei. Derfor er langt mere bevaret end det er tilfældet i Pompei. Udgravningen bliver foretaget af samme team, som er i gang med Pompei, og indtil videre er ca. 25% af byen udgravet. Når man ikke er kommet længere, kan det skyldes, at resten af Herculaneum i dag er dækket af en levende, livlig by, som formentlig ikke er synderlig interesseret i at blive eksproprieret bort af landkortet. Entreen koster 12.000 lire (du får præcis samme billet som ved indgangen til Pompei). Herculaneum var rejsens højdepunkt - det er utroligt, så velbevaret alt er. Vægdekorationer, gulvudsmykninger, statuer og tilmed delvis forkullede møbler og trædørkarme. Herculaneum giver et meget bedre billede af hvordan tingene var inden udbruddet, end Pompei gør, så hvis du må vælge mellem de to, så tag Herculaneum - men det bedste er nu at besøge begge steder. En bonus er, at det ikke er nær så overrendt som Pompei. Som noget usædvanligt er det her tilladt at fotografere væggene etc. med blitz, mens fotostativ ikke er tilladt - det omvendte af, hvad der normalt er gældende. Det faktum, at blitslys bleger vægmalerierne synes ikke at genere administratorerne. Jeg spurgte kustoden hvad jeg skulle gøre, hvis jeg ville bruge stativ, og fik følgende kontaktperson, som kan give en sådan tilladelse, nedskrevet: "Signora Richiesta, Alla Soprintendenza di Pompei". Bygningen, hvor hun sidder, ligger nogle hundrede meter til venstre for Marina-porten ind til Pompei. Jeg fik aldrig snakket med hende. Men måske kan hun forklares, at det er mere "økoturistisk korrekt" med stativ med blød gummi under benene, end blitzlys.

Transport: Maiori-Amalfi med bus 1.900 lire. Amalfi-Sorrento med bus 3.900 lire. Sorrento-Ercolano med Circumvesuvio ("S-tog") 7.800 lire. Det samme tilbage igen. Turen tog 3 timer og 15 minutter hver vej. Ikke at der var megen venten mellem transportmidlerne - max 15 minutter - det er simpelthen en lang tur omkring halvøens kystvej og over til Sorrento, og en times togtur.

Vesuv

Entreen til toppen, som opkræves lige før kraterranden, koster 9.000 lire. Der er en god klatretur op til kraterranden ad en sti fra busholdepladsen, som tager en 10-20 minutter, afhængig af kondition. Bemærk undervejs den størknede lavastrøm nord for krateret, der stammer fra udbruddet i 1944. Der er faktisk en smule røgudvikling i krateret - kig efter to spidse klipper på kraterets vestside. Under dem kommer der lidt røg ud. Områdets "problem" er, at krateret efter udbruddet i 1944 blev lukket, så trykket ikke kan udlignes. Det hedder sig at der går ca. 17 år fra et jordskælv i området til Vesuv kommer i udbrud. Og da Napoli rystedes af et jordskælv i 1980, er det efterhånden op over... Der kan købes masser af (generelt rædselsfulde) souvenirs ved billetkontrollen, og på kraterets sydlige rand. Køb fx en reproduktion af Vesuv med faldende sne, når du ryster "glas"-klokken, for kun 5.000 lire - klart et fund!

Capri

Capri er uden sammenligning det dårligste pris/ydelsessted i området. Du ser intet der, du ikke kan opleve i hhv. Den Smaragdgrønne Grotte og Positano, og det uden den grad af turistoverrend og ekstreme priser du ser på Capri. Den Blå Grotte er efter sigende "overtaget" af "Familie M", og nogle sekunders ræsen ind i og ud af selve grotten i en robåd koster omtrent 100 kr. Dertil kommer så prisen for sejlturen derhen og tilbage. Mit råd - hold dig til Den Smaragdgrønne Grotte ved Amalfi fremfor Den Blå Grotte på Capri, og se den mest spændende af de to for en langt mere rimelig pris. Den tidligere svenske hoflæge Axel Munthes hus og have i Anacapri er ikke noget overvældende spændende sted, og hvis du kan lide små snoede stræder og gyder, så besøg Ravello, så får du efter min mening mere "ægte" lokalhistorie og stemning. Hvis en guide prøver at overtale dig til at spise frokost i en grupperestaurant ved navn "La Vedette" i Anacapri, så løb skrigende bort i modsat retning! Jeg har aldrig fået så dårlig og så lidt mad (lidt salat, 5 raviolier og en kugle is, dertil et glas vin) for så høj en pris (20.000 lire). Og så kom de tilmed rundt til sidst og tilbød Cappuccinoer til de spisende - uden at nævne prisen på den, som var 25% af måltidets pris... Som mange andre på Capri ved beboerne, at turisterne er der for een dag, og at de sandsynligvis aldrig kommer igen, så det er om at trække flest mulige penge ud af de besøgende mens de er der. Jeg har set det mange andre steder i verden, men Capri er det værste sted jeg nogensinde har oplevet.

Generelt

Der er meget varmt, der er en høj luftfugtighed, og der er sjældent nogen vind der er værd at nævne. Så husk reglen om, at du skal drikke mindst 3 liter (non-alkoholisk) pr. dag. Vandet i vandhanerne er tilsat klor, og har i øvrigt en anderledes bakteriesammensætning end den danske, så brug kun vandet i vandhanen til tandbørstning. Vand kan købes på flaske, og prisen svinger meget, afhængigt af, hvor tæt på turiststederne du er. Tip: køb vand (og købmandsvarer) i de DeSPAR supermarkeder der er i de enkelte byer, så kan du ofte få vandet for 1/3 af prisen.

Du omregner lettest fra lire til danske kroner ved at fjerne de 3 nuller til højre (dividere med 1000) og gange resten med 4. Fx bliver 10.000 lire: 10.000 uden de tre nuller er lig med 10. 10 ganget med 4 er 40. 10.000 lire er altså 40 kr. Det er vel at mærke en omtrentlig omregning, som giver et kvalificeret bud, ikke en præcis konvertering.

SITA - busserne

De blå (orange til Ravello/Scala) busser er omegnens mest almindelige transportmåde. Kystens bustrafik udgår fra Amalfi, og billetter kan _ikke_ købes i busserne. De købes i SITA-kiosken ved siden af busholdepladsen i Amalfi (få dig en køreplan til alle busserne mens du nu er der), og i tobakskiosker (og de fleste hotelreceptioner) i de enkelte byer. Billetterne skal klippes i en form for klipper a la vore klippekortautomater, lige bag chaufføren. Og det er dyrt at blive snuppet uden billet. Ud af vore 8 dage i området oplevede vi kontrol i busserne de 2 af dagene, så oddsene er dårlige for snydere. Busstoppestederne er de eneste steder hvor busserne holder for at samle passagerer op, og det er ikke nok at stå ved et stoppested - du skal ud og vifte ad bussen, så chaufføren kan se at du aktivt viser, at du vil med, ellers risikerer du at skulle vente til den næste bus (mindst). Der er ingen grund til at vise chaufføren din billet på noget tidspunkt - han er hamrende ligeglad. Kontrollørerne, der dukker op, er det derimod ikke. De skriver så på, eller klipper i din billet, for at vise at den er blevet tjekket. De fleste busser er med aircondition (mens de kører). Hvis du vil have glæde af den, så husk at lukke vinduet ud for dig, hvis du har ventet i bussen for at være sikker på at få en siddeplads indtil den skal køre, og har åbnet det. Ellers virker aircondition'en ikke. Busserne er blå, undtaget dem der kører på rundturen op til Ravello og Scala, de er (som regel) orange, omend en ekstra indsat blå bus derop er set. Turen ad kystvejen er en meget nervepirrende oplevelse. Chaufførerne kører stærkt, og dytter intenst før hvert sving, for at advare modkørende, og det hænder der ikke er plads til at trafikerende kan passere hinanden, og så går det hele i stå, med længere forsinkelse som følge. Dertil kommer, at chaufførerne aldrig har hørt om, gennem kørslen at tage hensyn til passagerernes komfort, og der races langs hundredvis af meters direkte fald ned til vandet. Har du problemer med snoede veje langs klippeskrænter, er dette ikke feriemålet for dig!

Påklædning

Husk badebukser/bikini. T-shirts og korte bukser er en god ide. Lette kjoler. Gode vandresko! En vifte. En hat eller kasket. Solbriller med UV-beskyttelse. Enkelte blev faktisk set gående omkring i Amalfi i bikini/badebukser og ikke andet, men det var ikke et hyppigt syn. Det giver dog et godt indtryk af hvor varmt det er i området.

Fotografering

100 ASA-film er fine, evt. 400 ASA om aftenen. Tag så vidt muligt billederne midt på formiddagen og midt på eftermiddagen, hvor lyset ikke er så skarpt, så skyggerne ikke er så udtalte, og solens rødfarvning er begrænset. Husk, at alt det der ser lidt dæmpet belyst ud i dine øjne, bliver sort på film. Film og digitale kameraers CMOS-chip kan nu engang ikke håndtere så store lysforskelle som vore øjne. Du kan godt bruge både stativ og blitz i forskellige situationer. Tommelfingerregel: din skygge skal så vidt muligt pege hen imod det du vil fotografere, så bliver dit billede bedst belyst.

Billeje

Kan du tåle at blive dyttet ad hele tiden, af medbilister der ikke har tid eller lyst til at være hjælpsomme overfor turister, og jævnligt blive presset ud mod klippekanter af lastbiler og busser, er det noget du kan overveje. Mit råd: glem det! Overvej evt. at leje en scooter.

Hjemmesider:

Den Italienske Stats Turistbureau
Turistkontorer i Salerno-området (Amalfi-kysten)
Villa Rufolo, Ravello


 

Google

Tusind tak til de, der har skrevet og fortalt dels at de har brugt denne rejsebeskrivelse som udgangspunkt for deres rejseplanlægning, dels de der er kommet med oplysninger vedrørende fx priser der har ændret sig. Vær opmærksom på, at priserne der er nævnt her er de originale 1999-priser, hvorfor de ikke længere er korrekte - men de kan stadig bruges som retningsgivende for prisniveauerne.

Denne tekst er copyright © Hans-Henrik T. Ohlsen 1999-2006. Eftertryk er ikke tilladt uden kildeangivelse, indeholdende URL'en - www.infohome.dk/italien/ - til selve teksten.

Tilbage Til Infohome


Webmaster: H. T. Ohlsen (ht@ohlsen.dk)

Send feedback om artiklen.